Što je AMP tehnologija i zašto bi trebali koristiti?

AMP (Accelerated Mobile Pages) tehnologija je Google-ov projekt koji je osmišljen kako bi web stranice učinio bržim na mobilnim uređajima. AMP stranice su posebno dizajnirane da se brzo učitaju, a da istovremeno zadrže sve potrebne elemente koji su važni za korisničko iskustvo.

Kako AMP radi?

AMP stranice koriste smanjenu verziju HTML-a i Javascripta, kao i minimalistički CSS. To znači da se web stranice učitavaju brže jer se smanjuje količina podataka koju je potrebno prenijeti s poslužitelja na mobilni uređaj. AMP također omogućuje pred-prijavljivanje, što znači da se stranica prethodno učitava prije nego što je korisnik zapravo otvori. To poboljšava vrijeme učitavanja, što je ključno za mobilne uređaje koji često nemaju brzu internetsku vezu.

Prednosti korištenja AMP-a

Brže učitavanje

Jedna od najvećih prednosti AMP tehnologije je brže učitavanje stranica. Ovo je posebno važno na mobilnim uređajima, gdje korisnici očekuju brzo i glatko iskustvo. Prema Google-ovim istraživanjima, brzina učitavanja stranice je važan faktor za korisničko zadovoljstvo i stope napuštanja stranice. AMP tehnologija omogućuje vam da poboljšate ove brojke i zadržite svoje korisnike duže na vašoj stranici.

Bolje rangiranje na Google-u

Google je naglasio da brzina učitavanja stranice ima utjecaj na rangiranje u pretraživanju. Stoga, ako želite poboljšati svoj SEO, AMP bi trebao biti dio vaše strategije. AMP stranice imaju veće šanse da se pojave u Google-ovom gornjem gornjem tražilici, posebno na mobilnim uređajima.

Povećana angažiranost korisnika

AMP stranice pružaju bolje korisničko iskustvo, što dovodi do veće angažiranosti korisnika. Brža i glatka navigacija znači da će korisnici ostati duže na vašoj stranici i pregledavati više sadržaja. To je posebno važno za web stranice koje ovise o prikazu sadržaja, poput novinskih stranica, blogova i e-trgovine.

Zakljucak:

AMP (Accelerated Mobile Pages) tehnologija je Google-ov projekt koji je osmišljen kako bi web stranice učinio bržim na mobilnim uređajima. Koristeći smanjenu verziju HTML-a i Javascripta, kao i minimalistički CSS, AMP stranice omogućuju brže učitavanje, bolje rangiranje na Google-u i veću angažiranost korisnika. To je posebno važno na mobilnim uređajima, gdje korisnici očekuju brzo i glatko iskustvo. Stoga, ako želite poboljšati svoj SEO i korisničko iskustvo, razmotrite uključivanje AMP-a u svoju strategiju web dizajna.