Dobra stara statična HTML web mjesta još nisu mrtva

Nema sumnje da dinamične web stranice vođene bazama podataka nude više funkcionalnosti, no jesu li statične web lokacije izumrle?

Povijesno gledano, statične web stranice bile su prve i nekoliko godina bile su glavni način za izgradnju web mjesta. Sustavi za upravljanje sadržajem (CMS) pojavili su se nekoliko godina kasnije, uglavnom kao lakši i brži način za internetsku prisutnost. CMS su uglavnom bili namijenjeni blogovima, ali zbog svih njihovih brojnih prednosti ubrzo su ih sustigli i počeli se koristiti za bilo koje web stranice.

Ne kažem da je ovo pogrešno, ali ponekad vam treba samo malo statično HTML mjesto, a ne čudovište koje pokreće CMS. Ponekad imam takve argumente s klijentima koji uvijek žele CMS, dok je dobra stara statična HTML stranica upravo ono što im treba. U određenom smislu to je poput dileme bicikla i automobila - za blizinu grada bicikl je puno bolji od automobila, ali ako planirate ići autocestom izvan grada, potreban vam je automobil.

Zašto je CMS bolja opcija

Ako usporedite statičko mjesto i CMS u smislu sposobnosti, više je nego očito tko je od njih dvoje pobjednik. Međutim, u nekim drugim aspektima usporedba nije u korist CMS-a. U osnovi, evo tri stvari u kojima CMS nadilazi statičke web stranice:

  • Web mjesto s CMS-om brže je i lakše se razvija. Mnoge značajke koje na statičnom mjestu oduzimaju puno vremena trebaju CMS-u. Na primjer razmislite o popisima veza na bočnoj traci - za statično mjesto sa stotinama stranica, koliko će vam vremena trebati da dodate novu vezu na popis na svakoj pojedinoj stranici? (Ovo je važilo samo dok se nisu pojavili generatori statičnih web stranica)
  • CMS su skalabilni. Sposobnost dodavanja novih stranica bez puno gnjavaže vrlo je važna, posebno kod ogromnog web mjesta s puno stranica. U ovom je aspektu statična HTML stranica jednostavno nepraktična i uopće ne dolazi u obzir. (Ovo je važilo samo dok se nisu pojavili generatori statičnih web stranica)
  • Ažuriranje sadržaja lakše je pomoću CMS-a. Čak i ako ne morate često dodavati nove stranice, ako postojeće često morate ažurirati, bolja je opcija CMS. Na primjer, ako imate mnogo stranica proizvoda i trebate često mijenjati cijene proizvoda i / ili značajke, tada su česta ažuriranja sadržaja neizbježna. (Ovo je važilo samo dok se nisu pojavili generatori statičnih web stranica)

Slučaj za statične HTML web stranice

Unatoč svim lijepim stvarima o CMS-u u prethodnom paragrafu, postoji poprilično mjesta za dobre stare statične HTML web stranice. Na primjer, izvrsno su rješenje za malu web stranicu - tvrtku i osobne web stranice jer:

  • Statične web stranice lakše je održavati. Za razliku od ažuriranja sadržaja, kada je riječ o održavanju, statične web stranice lakše je održavati. Ako će održavanje web stranica obavljati klijent, a ne programer / dizajner, a klijent nema vještine za održavanje dinamičke web stranice, tada je ovo pitanje zakljuceno i odgovoreno. Zapravo, vrlo često kod statičnih web stranica uopće nemate održavanja - nema zakrpa i potrebe za redovito instaliranje, baza podataka se neće srušiti (jer baza podataka uopće ne postoji), nema potrebe za migriranjem na novu verziju CMS-a, nema potencijalne nekompatibilnosti itd. Kad se sjetim nekih slučajeva ažuriranja CMS-a koji su pošli po zlu i kojima je trebalo uloziti sav napor i znanje (i nekoliko ne prespavanih noći) da se to popravi i nadogradi, mislim da će mnogi ljudi cijeniti prednost dobrih starih statični stranica.

Statične web stranice su fleksibilnije u pogledu izgleda. Sa CMS-om ne možete uvijek postići željeni izgled zbog ograničenja koja CMS ima. Iako to vrlo često nije kritično, ipak je neugodno kad morate stvarati kreativne kompromise zbog nedostataka CMS-a koji koristite. Potrošio sam toliko vremena pokušavajući shvatiti (i što je još gore - u nekim slučajevima uzalud, jer određeni CMS jednostavno nije mogao učiniti ono što sam htio) kako napraviti nešto otmjenije u odjelu za postavljanje, u puno slučajeva potrebno je manje vremena da to učinim isto sa statičkim HTML-om.

Popis prednosti statičnih starih HTML stranica možda nije dug, ali dovoljan je da održava statične web lokacije na životu. Naravno, statične web stranice mogu gubiti u predmostima, ali uvijek će biti potrebne, a prerano je proglašavati ih mrtvima.

Tri pitanja koja će vam pomoći da odgovorite kojim putem krenuti

Ne rijetko postoje klijenti koji vam se obrate s odlukom i idejom što im treba - statična web lokacija ili CMS, no ako ste vi ti koji će ih voditi do izbora, evo tri jednostavna pitanja koja trebate imati na umu:

  • Treba li vam baza podataka za vaš sadržaj?
  • Trebate li više od početne stranice, jednostavnih stranica proizvoda / usluga, moguće stranice vijesti i O nama / Kontakt?
  • Planirate li u budućnosti uključiti puno sadržaja?

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja pozitivan, tada je ova pozicija dobar kandidat za CMS. Ako odgovor još nije jasan, ponajviše zato što klijent ne zna svoje buduće potrebe za sadržajem, možete ići na CMS. Naravno, ovo u početku može zvučati glupo - budući da ionako koristite CMS, zašto graditi statično web mjesto, ali postoje slučajevi kada je ovo najsigurnija ruta.

Često odabirem statično mjesto s opcijom da ga migriram na CMS nekoliko mjeseci / godina kasnije, ako nam je zaista potrebno, ali u mnogim drugim slučajevima priznajem CMS opcija je bolji izbor. U svakom slučaju, kada imate dizajn u HTML-u i CSS-u i sadržaj je pravilno formatiran, uvoz ovog u CMS nije puno posla.

Znate, ponekad su klijenti ne predvidljivi (ili jednostavno nesvjesni svojih stvarnih potreba), a to znači da moramo tražiti kreativna rješenja za njihove probleme kako bi svi bili sretni i riješili stvarni problem.

U jednom je slučaju klijent planirao proširiti svoje poslovanje, ali ekonomska situacija ga je spriječila u tome i očito je trebalo revidirati njegove planove za više odjeljaka proizvoda i više sadržaja općenito. Srećom, odlučili smo da ćemo zasad koristiti statično mjesto, a kad dođe vrijeme, rekao bi mi to unaprijed i migrirao bih ga na WordPress. Nažalost, ovo vrijeme nikada nije došlo, ali posao je takav - nepredvidiv.

A Vi? Da li često dizajnirate jednostavne HTML web stranice ili ste prešli samo na CMS?