Schema.org pokreće svoj alat za testiranje strukturiranih podataka

schema.org pokreće svoj alat za testiranje strukturiranih podataka

Nekoliko mjeseci nakon što je Google rekao da će ukinuti Googleov alat za testiranje strukturiranih podataka, Schema.org je pokrenuo svoj validator strukturiranih podataka.

Schema.org pokrenuo je svoj alat za provjeru oznaka sheme na validator.schema.org. Alat za provjeru oznaka pomaže vam da provjerite strukturirane podatke na svojoj web lokaciji koja se koristi u opće svrhe, izvan Googleovog alata za testiranje bogatih rezultata.

Čemu taj potez. Google je u početku lansirao svoj alat za strukturirano testiranje podataka 2015., a zatim je 2017. pokrenuo alat za testiranje obogaćenih rezultata. U srpnju 2020. Google je prebacio alat za testiranje obogaćenih rezultata iz beta verzije i tom najavom Google je rekao da će ukinuti svoj alat za testiranje strukturiranih podataka.

Nakon reakcije u industriji, Google je odlučio premjestiti alat za testiranje strukturiranih podataka s Googleovog vlasništva na Schema.org.

Razlike između Googlea i Schema.org

Googleov alat za testiranje bogatih rezultata dizajniran je da vam prikaže samo Googleovu strukturiranu shemu podataka. No, validator oznaka Schema.org više je za “opću svrhu” i ima za cilj pomoći vam u otklanjanju pogrešaka u mnogim strukturiranim vrstama podataka, daleko izvan onih koje podržava Google.

Alat za testiranje bogate rezultate.

Alat za bogate rezultate nalazit će se na Googleovoj web stranici, osmišljen i održavan s ciljem prikazivanja bogatih vrsta rezultata Google pretraživanja. Google je rekao “da biste testirali oznake za bogate rezultate Google pretraživanja, možete i dalje koristiti test bogatih rezultata”

Alat za ispitivanje strukturiranih podataka.

Međutim, Google će migrirati alat za testiranje strukturiranih podataka s Googleove vlastite domene i na schema.org. Google je rekao “kako bismo bolje podržali otvorene standarde i razvojno iskustvo, fokusiramo alat za testiranje strukturiranih podataka i premještamo ga na novu domenu koja opslužuje zajednicu schema.org do travnja 2021.” Google je objasnio da će “glavna svrha alata biti provjera sintakse i usklađenosti oznaka sa standardima schema.org.” No, napredak alata za testiranje strukturiranih podataka više neće provjeravati vrste bogatih rezultata Google pretraživanja.

Novi validator oznaka Schema.org.

Ryan Levering iz Schema.org rekao je da je ova verzija “jednostavnija od prethodnika SDTT jer je posvećena provjeri koristite li JSON-LD, RDFa i Microdata na široko razumljive načine i upozoriti vas ako koristite Schema.org vrste i svojstva u neobičnim kombinacijama. Ne pokušava provjeriti vaš sadržaj prema informacijskim potrebama određenih usluga, alata ili proizvoda (tema koja zaslužuje vlastiti post na blogu). Ali pomoći će vam da shvatite izražavaju li vaši podaci ono što se nadate ili ne, te da na osnovi intuicije odražavaju bit vaših strukturiranih podataka koji odražavaju njihovo temeljno značenje. “

Usluga validator.schema.org pokreće se Googleovom općom infrastrukturom za rad sa strukturiranim podacima i pruža se projektu Schema.org kao alat koji hostira Google. Također smo sretni što primjećujemo da su dostupni mnogi drugi validatori orijentirani na schema.org, komercijalni (npr. Yandexov) i open source. Na primjer, alati za strukturirane podatke, JSON-LD Playground, SDO-Check i Schemarama. Nadamo se da će novi program za provjeru oznaka sheme potaknuti suradnju između proizvođača alata kako bi se poboljšala dosljednost i iskustvo programera za sve one koji rade na sustavima koji koriste podatke Schema.org.

Zašto nas je briga

To nam daje još jedan alat koji možemo koristiti za provjeru strukturiranih podataka koje dodajemo na naše web stranice. Trebao bi vam pružiti više alata u pojasu s alatima za podršku web mjestu i rješavanje problema na web mjestima.